Σελίδες

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης ή διαπραγματευτικό χαρτί;


 Ενώ ο πρωθυπουργός καλεί την βουλή σήμερα την βουλή και πιο συγκεκριμένα όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης τα δεδομένα μετά τις χθεσινές εξελίξεις έχουν διαφοροποιηθεί. Η σημερινή ψήφος δεν έχει να κάνει πλέον με το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να κυβερνά καθώς χθες είχαμε την καθολική απαίτηση, ακόμα και από μέλη της για αλλαγή πλεύσης και συναίνεση. Έτσι στις επόμενες μέρες τόσο ο κύριος πρωθυπουργός αλλά και ο κύριος Σαμαράς υπό το βάρος των πιέσεων που δημιουργήθηκαν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου καλούνται να διαπραγματευτούν την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει στις επόμενες μέρες. Η απόφαση για δημιουργία μια συναινετικής κυβέρνησης που θα διασφαλίσει την 6η δόση φαντάζει σίγουρη ειδικά αν αναλογιστούμε και τις δηλώσεις αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ καθώς εισέρχονταν στην βουλή. Αυτό που διακυβεύεται πλέον από αυτή την ψηφοφορία είναι η δυναμική με την οποία θα προσέλθει η κάθε πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παρόλο που και οι δύο πλευρές συμφωνούν ή τουλάχιστον δείχνουν να συμφωνούν με την ανάγκη κάποιας συναινετικής κυβέρνησης, παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όσον αφορά την σύσταση της αλλά και την χρονική περίοδο για την οποία θα χρειαστεί. Εκεί ακριβώς αναμένεται να υπάρξει σκληρό παζάρι μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα παζάρι στο οποίο θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο το σημερινό αποτέλεσμα του ψήφου εμπιστοσύνης.
Αν ο κύριος Παπανδρέου λάβει τον ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα μπορεί να κατέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Ν.Δ. με περισσότερες αξιώσεις για να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση για μια συναινετική κυβέρνηση μακρύτερης διάρκειας που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στο νέο χρόνο. Γι' αυτό η προσωπική μου πρόβλεψη είναι παρόλο που έχει απολέσει την στήριξη των βουλευτών του κόμματος του, ο πρωθυπουργός το πιο πιθανόν θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κύριο Παπανδρέου για να διαπραγματευτεί την αποχώρηση του και όχι για να παραμείνει στην εξουσία όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό. Η κίνηση αυτή όπως διαφαίνεται στηρίζεται στην διαφωνία τους στην πρόταση του κύριου Σαμαρα και της Ν.Δ. για μεταβατική κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την 6η δόση και θα προκηρύξει εκλογές άμεσα. Άρα μέχρι ενος σημείου οι βουευτές του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουν για την επόμενη μέρα και όχι για την παραμονή της κυβέρνησης. Όπως είναι τα δεδομένα αυτή την στιγμή η παρουσία του κύριου Παπανδρέου στην θέση του πρωθυπουργού φαίνεται πως έχει φτάσει στο τέλος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου