Σελίδες

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Η πρώτη συνεισφορά του νέου πρωθυπουργού


Κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος που αναλαμβάνει ο κύριος Παπαδήμος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πάρα πολλά και το έργο που έχει μπροστά του ο κύριος Παπαδήμος είναι δυσθεώρητο. Ο κύριος Παπαδήμος μπορεί να δώσει τα πάντα αλλά και πάλι να αποτύχει. Λέγονται πολλά θετικά για το πρόσωπο του, ενώ μια πρώτη ματιά στο βιογραφικό του σίγουρα δημιουργεί θετικές εντυπώσεις αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θέση του πρωθυπουργού μιας χώρας, και ιδιαιτέρως σε μια συγκυρία όπως αυτή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα,είναι μια τεράστια και ίσως δυσβάσταχτη ευθύνη. Μπορεί να παρουσιάσεται ο κύριος Παπαδήμος απο κάποιους ως ο μεσσία που θα λύσει τα προβλήματα της χώρας και θα την λυτρώσει αλλά ο δρόμος είναι σίγουρα μακρύς. Ο κύριος Παπαδήμος δεν έχει μαγικό ραβδάκι που θα εξαφανίσει τους κινδύνους τους οποίους η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή.
Παρόλα' αυτά η επιλογή θα πρέπει να κριθεί ως μια θετική εξέλιξη γιατί πολύ απλά δείχνει να δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας ανάμεσα στους πολίτες. Το προφίλ του και ο πρότερος του βίος, όπως παρουσιάστηκαν τουλάχιστον από τα μέσα, φαίνεται να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επιλογή του κύριου Παπαδήμου όχι μόνο χαιρετίστηκε από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, αλλά έγινε δεχτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση και στο εξωτερικό. Αυτό είναι μια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μια προσπάθεια συναίνετικης κυβέρνησης η οποία έδειχνε να χάνει κάθε δυναμική και να καταλήγει σε φαρσοκωμωδία. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι να φτάσουμε στην επιλογή του κύριου Παπαδήμου στην επικαιρότητα επικράτησαν τις τελευταίες δύο βδομάδες δημόσιοι διαξιφισμοί και αντιπαραθέσεις καθώς και ένας καταιγισμός ονομάτων για την θέση του πρωθυπουργού. Είναι λογικό ότι αυτά έπληξαν την όλη διαδικασία, αλλά ας ελπίσουμε όμως ότι όπως λέει και η παροιμία,'το καλό πράγμα αργεί'.
Πάντως κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτή η μεταστροφή του κλίματος που παρατηρείται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα θετικό πρώτο σημάδι και επιτυχία
για τον κύριο Παπαδήμο.Ακόμη και διαδικασία μέχρι την επιλογή του δείχνει να λειτουργεί υπέρ του γιατί έδειξε ότι ως πρωθυπουργός δεν θα έχει ένα διακοσμητικό ρόλο και δεν θα είναι μαριονέτα των κύριων Παπανδρέου και Σαμαρά. Έτσι ο νέος πρωθυπουργός δείχνει να απολαμβάνει μια αυξημένη εμπιστοσύνη και σεβασμό κάτι που δημιουργεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία τόσο εντός και εκτος της χώρας.
Αυτό ήταν ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο στοίχημα της προσπάθειας για συναινετική κυβέρνηση. Να εμπνεύσει τόσο εντός, όσο εκτός της βουλής εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για να προπεραστούν τα εμπόδια τα οποία έχει μπροστά της η Ελλάδα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η αντίδραση των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων στην περίπτωση του κύριου Πετσαλνίκου ιδιαίτερα αν συγκριθεί με το κλίμα που επικρατεί αυτή την στιγμή καταδεικνύει ακριβώς αυτή την ανάγκη.Την ανάγκη να νιώσει ο κόσμος ότι υπάρχει ελπίδα για διάσωση της χώρας και ότι η χώρα έχει αλλάξει κεφάλαιο.
Η παρουσία του κύριου Παπαδήμου με τον αέρα αισιοδοξίας που εμφύσησε στην κοινωνία και στον πολιτικό κόσμο φαίνεται ότι της διασφαλίζει ακριβώς αυτό. Μια πίστωση χρόνου και εμπιστοσύνη η οποία είναι απαραίτητη για να δουλέψει. Τώρα αν θα επιτύχει είναι κάτι που θα κριθεί σε μελλοντικό χρόνο αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει μια συγκρατημένη ελπίδα,που έδειχνε να απουσιάζει εδώ και καιρό. Αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη συνεισφορά του κύριου Παπαδήμου. Μια ένεση ηθικού στον Ελληνικό λαό αλλά και μια αυξημένη αίσθηση αξιοπιστίας για την χώρα στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου