Σελίδες

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι τις εκλογές



Παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που προβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι μια απλή μέθοδος για να αντιληφθεί κάποιος τις τάσεις και αντιδράσεις της κοινωνίας, καθώς και το πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό. Ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που βρίσκεται η Ελλάδα, είναι λογικό η καταγραφή των τάσεων της κοινωνίας να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων να σχολιάζονται ιδιαιτέρως τόσο από δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς.

Έτσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από πολλούς αναλυτές η συνεχής πτώση των ποσοστών που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αν και έχει μια σημαντική διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενες εκλογές δεν θα είχε αυτοδυναμία. Παράλληλα σημειώνεται μια αξιοσημείωτη άνοδος των λεγόμενων μικρών κομμάτων, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τέλος, οι οικολόγοι δείχνουν να διατηρούν μια σταθερή υποστήριξη που θα τους επέτρεπε εισδοχή στην βουλή κάτι που δείχνει να μην επιτυγχάνει η Δημοκρατική Συμμαχία. Ως εκ τούτου, και με τις εκλογές να πλησιάζουν (αν φυσικά διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου) πολλοί θεωρούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ενδεικτικά του τελικού αποτελέσματος. Αυτό είναι απολύτως λογικό εφόσον οι δημοσκοπήσεις θεωρούνται,και είναι, η ασφαλέστερη μέθοδος μέτρησης των απόψεων της κοινωνίας πλην των εκλογών βεβαίως.
Παρόλα' αυτά θεωρώ ότι θα ήταν ατόπημα αν θεωρούσαμε τα στοιχεία που παρατηρούνται στις εν λόγω δημοσκοπήσεις ως δεδομένα. Θα ήταν λάθος αν προσπαθούσαμε να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών τόσο νωρίς ενώ τα πάντα δείχνουν ρευστά, μαζί κι η ημερομηνία των εκλογικών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα έχουμε δει πάμπολλες διαφοροποιήσεις του πολιτικού σκηνικού.
Με μια απλή ματιά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της public issue για τους μήνες Σεπτέμβρη Οκτώβρη και Νοέμβρη που παρατίθενται εδώ, παρατηρεί κανείς αρκετές μεταβολές στα ποσοστά στήριξης των κομμάτων διαπιστώνει κανείς του λόγου το αληθές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίοδο δύο μόλις μηνών (Σεπτέμβρης -Νοέμβρης) παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στα ποσοστά στήριξης όλων σχεδόν των κομμάτων. Ενδεικτικές είναι δε οι περιπτώσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ που δείχνουν να ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει την περίοδο αυτή είχε απώλειες της τάξης του 8.5% ενώ η Δημοκρατική Αριστερά λαμβάνει αυτή την στιγμή την στήριξη του 7.5% παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή αύξηση (150%). Σημαντική διαφορά παρουσιάζεται επίσης στην περίπτωση της Ν.Δ (3.5%) ενώ σε όλα τα κόμματα παρουσιάζονται κάποιες έστω μικρότερες διαφοροποιήσεις.






'Ετσι λαμβάνωντας υπόψιν το γεγονός ότι αυτή την στιγμή έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές θα ήταν φρόνιμο να είμαστε επιφυλακτικοι στις προβλέψεις μας. Ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση αυτή είναι προϊόν μιας πρωτοφανής συμμαχία των δυο μεγάλων κομμάτων καθώς και την παρουσία του ΛΑΟΣ, η οποία έχει προκαλέσε ποικίλα σχόλια. Έτσι όπως είναι λογικό η σύσταση και η αποδοσή του εν λόγο κυβερνητικού σχήματος θα είναι ένα θέμα που θα παίξει τεράστιο ρόλο στις επικείμενες εκλογές. Η αξιολόγηση του έργου και των αποφάσεων τις κυβέρνησης Παπαδήμου θα είναι ένα απο τα κυρίαρχα θέματα κατα την προεκλογική περίοδο και θα επηρεάσει την στάση και τις απόψεις των πολιτών προς όλα τα κόμματα, είτε αυτά λαμβάνουν μέρος στον κυβερνητικό σχηματισμό είτε όχι. Για παράδειγμα εαν κριθεί πετυχημένος ο συνασπισμός αυτό και έχουμε μια αποφόρτιση του κλιματος που επικρατεί στην χώρα αυτή την στιγμή είναι πολυ πιθανόν να αποφέρει κέρδη και στα τρία κόμματα.

Πέραν όμως της κυβέρνησης, την περίοδο αυτή στην πολιτική σκηνή εκρεμούν αρκετές υποθέσεις και ερωτηματικά, η κατάληξη των οποίων σίγουρα θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Καταρχάς, ένα τεράστιο ερωτιματικό είναι ο ρόλος του κύριου Παπαδήμου στις επικείμενες εκλογές.Θα συμμετάχει στην εκλογική διαδικασία είτε με δικό του πολιτικό σχηματισμο ή μέσω ενός κόμματος ή θα παραμείνει ουδέτερος και θα αποχωρήσει απο την πολιτική σκηνή με το πέρας της θητείας του; Επίσης στα μεγάλα κόμματα βλέπουμε αρκετές εσσωκομματικές ζυμμώσεις και διεργασίες. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κι αν ναι, ποιος θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές και πως θα αντιμετωπιστεί απο τους ψηφοφόρους του κόμματος. Επίσης βλέπουμε ότι και η Νέα Δημοκρατία είχε την τελευταία περίοδο αρκετούς εσσωκομματικούς τριγμούς. Αρα κανείς δεν μπορεί να πεί με σιγρουριά αν θα διατηρήσει την συνοχή της η Νέα Δημοκρατία ή θα παρουσιάσει εσσωκομματικά προβλήματα, διαφωνίες και διαμάχες που ίσως φέρουν αποχωρήσεις στελεχών. Αυτά είναι απλά κάποια απο τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και των οποίων η εξέλιξη σίγουρα θα επηρεάσει την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου και το αποτέλεσμα των εκλογών. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι σίγουρο, ότι όσο πλησιάζει η εκλογική διαδικασία τα δύο μεγάλα κόμματα θα προσπαθήσουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του κάτι που θα φέρει έντονες πιέσεις σε όλα τα μικρά κόμματα που δείχνουν αρκετά ανεβασμένα.

Φυσικά όλα αυτά τα σενάρια είναι υποθετικά αλλά όπως έχουμε δεί πολλές φορές κανείς δεν μπορει να προκαταλάβει τις εξελίξεις αλλά και τις αντιδράσεις των πολιτών οι οποίοι όπως έχουμε δεί μέχρι στιγμής δεν μένουν ανεπηρέαστοι απο τις πολιτικές ζυμώσεις και εξελίξεις. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο κατα την προσωπική μου άποψη θα πρέπει να κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων την δεδομένη στιγμή καθώς η εκλογική διαδικασία είναι ακόμα αρκετά μακρυά. Μπορεί να μην δουμε το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα πάλι για παράδειγμα αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι στο άμεσο μέλλον είναι αρκετά πιθανόν να δούμε αρκετες μεταβολλές στα ποσοστά των κομμάτων. Όλα αυτά θα διαφανούν στην πορεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη, είναι μια περίοδος που τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο.
Υ.Γ. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έχουν παρθεί απο το eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου