Σελίδες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Αυτογκόλ του Σαμαρά;


Έγραφα χθες πριν την ψηφοφορία ότι ουσιαστικά αυτό που κρινόταν από την εν λόγω διαδικασία ήταν η επόμενη μέρα χωρίς τον κύριο Παπανδρέου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούνταν να επιλέξουν την δυναμική με την οποία θα κατερχόταν η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα και όχι κατά πόσον θα παρέμενε ο κύριος Παπανδρέου στην εξουσία. Αν δεν έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, αυτός θα αναγκαζόταν ουσιαστικά να δεχθεί τους όρους που έθεσε η Νέα Δημοκρατία προ ημερών. Έτσι, όπως ήταν φυσικό προσέφεραν στον κύριο Παπανδρέου την δυναμική να κάνει τις ανάλογες κινήσεις για μια πιο ομαλή όπως η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα την χαρακτήρισαν μετάβαση σε εκλογές. Αυτό ήταν απόλυτα φυσικό για την ΚΟ ομάδα του ΠΑΣΟΚ που πέρα της επιμονής της για την αναγκαιότητα σταθερής κυβέρνησης, εφόσον γίνονταν εκλογές στο άμεσο μέλλον θα είχε μια σίγουρη εκλογική πανωλεθρία. Φυσικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, έστω κι αν οι εκλογές γίνουν σε βάθος χρόνου δεν θα έχει ελπίδες για νίκη και παραμονή στην εξουσία, αλλά θα της δινόταν μια ευκαιρία για damage control. Να επουλώσει δηλαδή όσο γίνεται τις πληγές της και να περιορίσει όσο μπορεί την εκλογική της αποτυχία.
Ενώ όμως τα πράγματα είχαν μια απολύτως λογική ροή, και θα αναμέναμε στις επόμενες μέρες σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ο κύριος Σαμαράς έκανε κάτι ανεξήγητο. Ενώ η προτεινόμενη διαδικασία έστω και με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο κύριος Παπανδρέου θα γινόταν με τους δικούς του όρους και θα είχε να διαπραγματευτεί με ένα τελειωμένο ουσιαστικά πρωθυπουργό, με την απαίτηση του για εκλογές μετέφερε όλη την πίεση στο στρατόπεδο του. Καθώς το πολιτικό σύστημα είναι πλέον υπό την πίεση όχι μόνο του Ελληνικού λαού αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων για να βρει άμεσες λύσεις και να οδηγηθεί σε συναίνεση, ο κύριος Σαμαράς έδωσε την ευκαιρία στο αντίπαλο του να τον κατηγορήσει και πάλι για την αποτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Έδωσε την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να βγεί στην αντεπίθεση για πρώτη φορά, να βγει στην αντεπίθεση και έπληξε το προσωπικό του προφίλ ως επίδοξος πρωθυπουργός.
Πλέον είναι βέβαιο ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον κύριο Παπανδρέου θα είναι αυτός υπό πίεση καθώς πλέον θα θεωρηθεί αυτός ως ο κύριος υπεύθυνος σε ενδεχόμενη αποτυχία. Επίσης είναι σίγουρο ότι και αυτός ως προσωπικότητα αλλά και το κόμμα το οποίο ηγείται θα αντιμετωπίσουν έντονη κριτική και πολεμική καθώς δεν δείχνουν να βάζουν νερό στο κρασί τους μπροστά στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα. Πολλοί δε κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ηγέτη της για την στάση τους και ελοχεύει ο κίνδυνος για τον κύριο Σαμαρά να κριθεί ως συνυπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Κι' αυτό όπως είναι λογικό, είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου